Bruhanje pri mačkah

Če vaša mačka bruha kepice oz. daljše gmote dlake, ki kot posledica umivanja nastajajo v prebavilih, potem je to normalen pojav. Njegovo pogostost lahko preprečimo z večkratnim krtačenjem, predvsem če ima mačka dolgo dlako.

Mačke z dolgo dlako, tiste, ki jih ne krtačite tako pogosto, oz. tiste, ki ne uživajo paste proti oblikovanju kepic dlak, bruhajo veliko pogosteje od drugih mačk.

Kako ločiti normalno od nevarnega bruhanja?

V primeru da mačka poleg bruhanja kaže še druge bolezenske simptome, npr. ne je, je manj živahna, ima drisko, bolj smrdeč urin, povišano temperaturo, bruha kri oz. se obnaša drugače kot sicer, so to lahko znaki bolezni kot posledice raznih okužb, zaužitja tujkov ali strupenih snovi, parazitov itd. Bruhanje je tako lahko posledica obolenja npr. želodca, črevesja, ledvic itd.

Tako kot pri ljudeh, pa je lahko bruhanje tudi pri mačkah posledica nenadnega stresa, ki nastane na primer pri selitvi, vključevanju nove živali v domače okolje, vožnji itd. Lahko pa je tudi posledica bolečine.

Če pri svoji mački opazite zgoraj naštete simptome, vam svetujemo, da se zglasite pri nas, da vašega mačka temeljito pregledamo in izključimo morebitna resna obolenja. Vsekakor pa poskrbite, da bo imel vedno na voljo dovolj vode in primerne hrane.