Pazite na nevarne ugrize

Insekti

Psi in mačke so radovedne živali. Zato se velikokrat zgodi, da jih pičijo komarji, muhe, čebele, ose ali sršeni. Najpogostejša mesta pikov so sprednje noge in glava, zlasti smrček. Piki insektov navadno niso nevarni, in ne povzročajo resnejših bolezenskih znakov, povzročijo pa srbenje, neugodje in oteklino na mestu pika. Če je žival alergična, lahko pride do večje otekline, ne samo na mestu vboda, ampak se oteklina razširi na večje področje. Najpogosteje je prizadeta glava,oteklina zajame tudi oči ali dihalne poti in onemogoča normalno dihanje. Po telesu pa se pogosteje pojavljajo drobne vzbrsti kože (kot lešnik velike), ki se širijo po celem telesu. Kadar nastopijo težave z dihanjem, se pojavi huda otekline, če se po telesu pojavi obsežen izpuščaj, se žival slabo počuti ali kolabira, ali če ima že poznano alergijo, takoj pokličite svojega veterinarja in ga prosite za nasvet. Veterinarska oskrba ni vedno nujna, lahko pomaga preprečiti razvoj bolezenskih znakov ali le-te ublaži.. Dihalna stiska in anafilaktični šok (kolaps zaradi ekstremne alergije) predstavljata nevarnost za življenje živali, zato jo morate TAKOJ odpeljati k najbližjemu veterinarju. Če imate v okolici hiše ali na vrtu gnezda insektov, jih pazljivo odstranite. Pazljivo ravnajte s pesticidi.Živali preprečite kakršnikoli stik z njimi.

Komarji in peščene muhe so nevarni zaradi samega pika, še bolj pa zaradi tega, ker lahko prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni (Dirofilarioza, Lišmanioza).

Bolhe in klopi; piki podobno kot piki komarjev, muh, lahko povzročijo vnetje na mestu ugriza. Bolj pogoste so alergične reakcije, ki se kažejio kot hudo srbenje kože v celoti, gnojni mozoljčki in kraste, nemir živali, lahko celo huda nervoza in z njo povezana agresija,.. Klopi so tudi prenašalci nevarnih bolezni (Borelioza, Anaplazmoza, Erlihioza, klopni meningitis, Babezioza,..).

Kače

V Sloveniji imamo samo dve vrsti strupenih kač, to sta gad in modras. Ugrizi so lahko tudi smrtni. Bliže kot je ugriz vratu ali glavi, večja je življenjska ogroženost. Najpogosteje posumimo na pik, ko pes zacvili med stikanjem po grmovju ali podrasti, lahko se začne obnašati zmedeno in prestrašeno. Redko bomo kačo uspeli videti (kamniti predeli).Ugriz je boleč. Gre za dve majhni vbodni ranici v razmiku 3-5 mm, ki a nam pogosto ostaneta skriti zaradi goste in dolge dlake. Oteklina se razvije hitro. Iz vbodnih ranic se poceja kri. Koža postane rdeča in vneta, podobno,kot bi šlo za odrgnino. V eni do dveh ur mesto postane močno otečeno z vidnimi deli kože, ki odstopajo. Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč. Žival moramo namestiti v miren prostor, preprečiti moramo gibanje živali (da preprečimo širjenje strupa po telesu). Če to ni mogoče, naj bo gibanje upočasnjeno, nikakor naj žival ne teče. Prizadeto okončino lahko obvežete in jo imobilizirate.