Steklina pri psih

Steklina je smrtna, virusna bolezen, za katero lahko zbolijo vsi sesalci, najpogosteje mesojede živali in žuškojedi netopirji. Je ena od najstarejših zoonoz, ker se lahko prenaša iz živali na človeka. Pojavlja se skoraj po vsem svetu. Izjema so redke države, kjer strogo izvajajo stroge ukrepe zatiranja in preventive, in nekateri otoki (Avstralija, Nova zelandija, otoki v Tihem oceanu, Velika Britanija, Norveška, Danska in Švedska). Vsako leto zaradi stekline umre več kot 55000 ljudi, največ v Aziji in Afriki (kar 95%). Najpogostejši način prenosa so grizi steklih psov!

Povzročajo jo Lyssa virusi iz družine Rhabdoviridae. Prenaša se s slino, najpogosteje ob ugrizu okužene ali obolele živali. Možna je tudi okužba, če okužena slina pride v stik z poškodovano kožo ali sluznicami oči, nosu ali ust. Izjemoma se lahko okužimo z vdihavanjem (npr. če smo v jami, kjer je veliko okuženih žužkojedih netopirjev) ali ob presaditvi organov (v preteklosti, danes ne več).

Virus je lahko prisoten v slini in se lahko prenaša naprej že več dni prej, preden se pojavijo klinični znaki. Pri psih in mačkah je to 3 do 5 dni pred izbruhom bolezni. Na mestu poškodbe nekaj časa ostane, se tu razmnožuje, nato preko perifernega živčevja potuje do možganov, kjer povzroči spremembe možganskih celic. Nekaj dni pred poginom spet preko perifernih živcev potuje do perifernih živčnih pletežev in slinskih žlez.

Inkubacijska doba je različna, od 14 dni do 6 let, najpogosteje 2 do 3 mesece.

Odvisna je od:

- mesto ugriza (čim bliže možganom, krajša je)

- količina virusa

- tip virusa

Bolezen poteka pri različnih živalih različno, v treh fazah:

1. PRODROMALNA FAZA: traja 1 do 3 dni. Zaznavne so manjše spremembe v obnašanju. Divje živali izgubijo strah pred ljudmi, agresivne živali ne kažejo znakov agresije, nočne živali se pojavljajo podnevi, spremeni se apetit ali noče jesti in piti,..Psi se pogosto skrivajo, izogibajo stiku s svojim skrbnikom,..

2. EKSCITACIJSKA, FURIOZNA FAZA: žival je razdražena in agresivna. Napade brez razlofa. Grize tudi predmete okoli sebe, golta kamne,..Zenice so razširjene. Nastopijo krči.

3. PARALITIČNA FAZA: Pojavi se ohromelost zadnjih nog, ki napreduje v popolno ohromelost. Zaradi paralize mišic (žvekalne mišice, grlne mišice)žival ne more požirati sline, ki se nabira v gobcu in teče iz njega. Konča se s poginom zaradi zadušitve (paraliza dihalnih mišic).

Bolezen traja največ do 10 dni.

[div class="alert" class2="icon"]Stekline ni mogoče potrditi samo na podlagi kliničnih znakov bolezni! Že ob sumu, da je žival obolela za steklino, je treba izvesti ukrepe in preiskave v skladu s Pravilnikom o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje stekline (UL RS, št. 139/06).[/div]

Psa moramo cepiti prvič, ko je star 3 mesece. Pred cepljenjem moramo poskrbeti za dehelmentizacijo (tablete, pasta ali tekočina proti notranjim zajedalcem). Revakcinacija je 1xletno. Uporabljamo mrtvo vakcino. Kljub temu, da je virus inaktivem, je visoko imunogen in zagotavlja odpornost živali proti steklini.